• Pozovite nas

+381 11 32 35 137

+381 62 411 569

 • E-bilten

Kako odabrati poslovni softver (ERP)?

Poslovni softver (ERP – Enterprise Resource Planning) predstavlja dugoročnu investiciju, te je potraga za optimalnim rešenjem moguća samo uz pomoć pažljivog i sistematskog pristupa.

Kako bismo vam olakšali izbor, upoznaćemo vas sa nekim od najbitnijih kriterijuma, koji će vam svakako pomoći u donošenju odluke.

Karakteristike i funkcionalnosti poslovnog softvera

Vaša delatnost uveliko određuje i softverski paket koji vam najviše odgovara. Takođe, uzmite u obzir i vaš godišnji poslovni promet, broj zaposlenih i broj radnih jedinica.

Ukoliko se bavite proizvodnjom i planirate ekspanziju na inostrana tržišta, neophodno je da poslovni softver pruža naprednije funkcionalnosti. Poslovni softver koji ćete koristite ne može biti identičan onome koji koristi knjigovodstvena agencija.

Proučite detaljno specifikaciju poslovnog softvera i uporedite karakteristike ERP-a sa vašim potrebama i poslovnim funkcijama.

Prilagođenost ERP-a vašem poslovanju

Ako poslujete u privrednoj grani u kojoj nema mnogo prirodnih konkurenata, postoji mogućnost da dati ERP ne može da zadovolji vaše potrebe sa osnovnim funkcionalnostima. To naravno nije dobro, jer takav softver vam neće biti od velike pomoći.

Proverite sa ERP konsultantom da li poslovni softver može da podrži specifične zahteve vašeg poslovanja i pod kojim uslovima.

U interesu vam je da implementacija softvera prođe sa što manje komplikacija, tako da je najbolje da od početka budete otvoreni i transparentni u pogledu zahteva.

Cena radova implementacije

Prvo zvono za uzbunu jeste nerealno niska cena poslovnog softvera. Dobro obratite pažnju ukoliko razmišljate o ovoj opciji. Istina, kupovina softvera može biti i manji novčani izdatak, ali vodite računa o dodatnim troškovima, poput angažovanja programera.

Šta određuje cenu softvera treba da bude jasno u svakom trenutku i da uslove implementacije znate unapred.

Kada kažemo ,,unapred'', ne mislimo za mesec dana, već dugoročnije.

Tehnički zahtevi i uslovi implementacije

Svaki proizvođač ERP-a ima svoj sistem tehničkih uslova za izvršenje implementacije. Najosnovniji su:

 • broj računara koji će biti povezani
 • konfiguracija računara
 • broj radnih jedinica
 • ispravnost podešene mrežne infrastrukture.

U slučaju da koristite dodatne module, poput kase, članske karte i sistema za razmenu podataka sa udaljenim radnim jedinicama, obratite pažnju na kompatibilne uređaje i tehničku opremu. Njih morate nabaviti zasebno, ukoliko ih ne posedujete.

Ko su vaši implementatori?

Da li implementatori odaju utisak ozbiljnosti, profesionalnosti, ljubaznosti i pouzdanosti?

Prilikom prvog sastanka sa ERP konsultantom, predstavite svoje poslovanje, ciljeve i procese koje želite da unapredite u narednom periodu. Takođe, budite skoncentrisani prilikom prezentacije softvera, kako biste mogli da postavite korisna pitanja i procenite da li dati ERP može da odgovori na vaše zahteve. Ako vas konsultant pažljivo sluša i pokazuje interesovanje za vaš biznis, to znači da poseduje interpersonalne veštine, koje su u poslovnom odnosu bitno koliko i tehnička ekspertiza.

Osobine ljudi sa kojima ćete raditi su od izuzetnog značaja, često bitnije i od same cene softvera. To naročito dolazi do izražaja u fazi održavanja ERP-a.

Odakle početi?

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da rešimo vaše nedoumice u pogledu izbora pravog ERP rešenja. Naše višegodišnje iskustvo u radu sa klijentima i pružanje stručne podrške nas kvalifikuju kao adekvatne konsultante.

Naš princip i metodologija uvođenja ERP-a u preduzeće se zove ,,Siguran korak’’. Ona podrazumeva sledeće:

 • Analizu ciljeva projekta
 • Kontrolu procesa implementacije
 • Jasne instrukcije za korišćenje sistema
 • Jednostavnost i predvidivost procedura
 • Mogućnost jednostavne revizije
 • Analizu rezultata
 • Proširenje funkcionalnih mogućnosti sistema.

Pozivamo vas da saznate zašto je naš ERP koristan u optimizaciji resursa preduzeća.

Kontaktirajte nas za više informacija i besplatnu prezentaciju pozivom na broj telefona +381 62 411 569 ili pišite na igor@implementacija.rs

Objavljeno: 14. 08. 2017. | Pogledajte ostale vesti »